Dodali ste proizvod u korpu.

Zoomfoto

Само још једно Вордпресово веб место

  • Zimska idila očima fotografa

    Praznična sezona je u punom jeku, i to predstavlja idealno vreme da posetimo neku planinu, povežemo se sa prirodom, i zabeležimo magične trenutke na snegu sa porodicom i prijateljima. Fotografisanje u snežnim uslovima nosi svoje izazove, i danas ćemo pokušati da pružimo nekoliko saveta kako da fotografije budu pune života, uprkos nedostatku boja u prirodi tokom zime.

    Borba sa vremenskim uslovima

    Ukoliko nije vedro već pada sneg, jedan od problema na koji treba računati je vlaga, te s toga valja imati zaptiven fotoaparat, odnosno otporan na vlagu kao što je NIKON D750. Nije na odmet kupiti i specijalni omotač koji štiti fotoparat i objektiv a naš predlog je Peak Design Shell Camera Cover. Drugi problem kod snežnih pejzaža ili portreta je količina bele boje u kadru koja može zbuniti sistem merenja u fotoaparatu, te proizvesti tamne, podeksponirane fotografije. Rešenje za to je kompenzacija ekspozicije +0.3 ili +0.7 na primer. Ukoliko je pak sunčan dan i imate mnoštvo odsjaja sa snežnih površina, odlična alatka koja uklanja odsjaje, daje oštrinu oblacima i pojačave kontraste i boje je Marumi polarizacioni filter. Kada je potrebno da izjednačite varijacije u eksponiranosti različitih delova kadra kao što su pozadina subjekta u odnosu na nebo, u toj situaciji vam može pomoći Marumi ND8 filter koji obara tri koraka blende.

    Photo by John Pickelsimer / flickr

    Saveti za najbolji portret zimi

    Recimo da želite da napravite portret voljene osobe ali okolina je potpuno bela ili je sivo ako kreće da pada mrak. Ono što vam treba da fotografija dobije određeni ''pop'' ili karakter je neki predmet jarkih boja koji će svemu dati jak kontrast. Na primer crveni šal ili kaput, ili pak šešir u nekoj živahnoj boji. Zimi su dani kratki i brzo se može desiti da vas uhvati mračak i da morate da produžite ekspoziciju na fotoaparatu. u ovoj situaciji od velike koristi je imati stativ sa sobom jer onda nećete imati brige o mutnim fotografijama. Manfrotto Befree 2in1 je izuzetno lak tripod za nošenje i neće vam predstavljati opterećenje na izletu

    Uhvatite magiju snega

    Sneg koji pada je jedna od magičnih situacija za fotografisanje. Za najbolje rezultate predlažemo teleobjektiv sa žižnom daljinom iznad 70mm kao što je Tamron SP 70-200mm f/2.8 Di VC USD G2 . Koristite žižnu daljinu od 200mm, podesite otvor blende u rasponu f/4.5 - 6.3 i neka brzina okidača bude što brža ( 1/400 ili brže ) da biste se poigrali sa dubinom vidnog polja i da biste dobili efekat pri kome snežne pahuljice koje se nalaze tačno ispred objektiva deluju veće no što stvarno jesu. Velike i pomalo zamućene snežne pahulje ispred subjekta koji fotografišete će kreirati taj magičan efekat i magičan osećaj u vama.

    Kako da zaštitite opremu od vlage

    Na kraju, par saveta kako da snežni dan u prirodi prođe bez posledica za vašu opremu i kako da sve prođe u najboljem redu. Hladno vreme brže troši baterije pa je svakako pametno poneti sa sobom rezervnu bateriju za vaš NIKON, dok celokupno opremu možete smestiti u ranac sa kabanicom koji neće dozvoliti da se nešto pokvasi, a naš predlog je Manfrotto Advanced Befree Camera Backpack.

  • Saramonic mikrofoni i audio sistemi

    U ovom izdanju ZoomFoto bloga predstavićemo vam Saramonic, novi brend u našoj ponudi. U pitanju je kompanija koja je posvećena izradi vrhunskih bežičnih i žičanih mikrofonskih sistema, mobilnih audio rešenja, adaptera i kamera miksera, snimača i mnogih drugih dodataka koji će vam omogućiti da zabeležite izvanredan zvuk bez obzira da li video snimate profesionalnom kamerom, naprednim mirorles ili DSLR fotoaparatom, ili pak pametnim telefonom. Šta god od opreme imate na raspolaganju, Saramonic ima rešenje kako da dobijete značajno bolji zvuk u video snimku koji ste stvorili nekim od pomenutih uređaja.

    Pesma i muzika su esencijalni elementi svakodnevne radosti miliona ljudi, bilo da pevate u horu, pod tušem, na kiši, na proslavi rođendana ili venčanju. Nije važan nivo kreativnosti niti oprema koju posedujemo, nije važno da li imamo gitaru, violinu ili samo limenu konzervu. Ritam i melodija koju stvaramo donosi nam osmeh. Bez obzira na koji način želite da ispričate vašu priču ili ono što vidite oko sebe, zvuk je komponenta koja svemu daje više života, više drame, više trajnih utisaka koji odzvanjaju u nama i drugima koji nas slušaju. Saramonic je brend posvećen kvalitetu zvuka koji vam je tako važan. Zvuk vam je posebno važan ukoliko se bavite novinarstvom i snimate na terenu ili u studiju. Monolozi, dijalozi, najnovije vesti, izveštavanje sa lica mesta - sve to zahteva da imate mikrofon koji će zabeležiti zvuk besprekornog kvaliteta.

    Bežični mikrofonski sistem Blink B500

    Foto i video industrija se svakodnevno menja pojavom novih uređaja, novih izazova ali i novih prilika za fotografe i snimatelje. Saramonic shvata da uprkos svim tim promenama postoji jedna definišuća linija koja deli dobar od odličnog video zapisa, a to je zvuk. Saramonic je poznat po svojim inovacijama, kvalitetu i vrednosti koju nudi za uloženi novac. Veliki izbor mikrofona i audio adaptera za DSLR, mirorles i video kamere, kao i jedinstveni, moćni mikrofoni i audio dodaci za pametne telefone i tablete čine osnovni portfolio brenda Saramonic. Ovde ćemo se fokusirati na bežični mikrofonski sistem Blink B500 koji je prava zvezda na ovom polju.

    Problemi sa snimanjem zvuka putem ugrađenih mikrofona u fotoaparatu ili kameri su toliko brojni da ne vredi započinjati spisak. Za svakoga ko može da postavi scenu za snimanje audio zapisa, eksterni snimač je neophodan. Ovo se odnosi i na ljude koji snimaju na terenu uživo, bave se elektronskim novinarstvom, snimaju u pokretu i u realnom vremenu i koji nemaju vremena da postave studio i stvore idealne uslove. Tu na scenu stupa Saramonic Blink B500. Ovaj sistem čine dva odašiljača, prijemnik, omnidirekcioni lavalier (bubica) mikrofon, i svi kablovi koji vam trebaju da se povežete sa kamerom ili pametnim telefonom. Svi uređaji se pune preko USB-a i imaju autonomiju rada od 5 sati. Uparivanje ide putem tipičnog bluetooth protokola – iako su wifi. Genijalni deo Blink B500 sistema su odašiljači. Iako imaju 3.5mm ulaz za bubicu, oni poseduju još jedan ulaz na vrhu za dodatni mikrofon. Ovaj mikrofon pruža prilično veran zvuk subjekta koji govori iako mu je izlazna jačina oko 4.5 dB manja od bubice koja je super glasna. Uprkos tome, dovoljno je snažan da reprodukuje dobar audio signal za dijalog, bez ijednog kabla na vidiku. Iako je mikrofon na odašiljaču dobar, ukoliko imate vremena da zakačite bubicu je mnogo bolja opcija jer imaju veoma glasan "output'' i odličan basni frekvencijski odziv. Ukoliko pak nemate vremena da zakačite bubicu, transmiter mikrofoni na Blink B500 sistemu su neuporedivo bolje rešenje od bilo kog nakačenog ili ugrađenog mikrofona iz kamere tj fotoaparata. To je posebno slučaj u situacijama kada je potrebno da više od jedne osobe govori u isto vreme.

    Da sumiramo, glavne prednosti ovog sistema su sledeće :

    • - Blink B500 je jedini sistem ispod $1,500 po kanalu za elektronsko i novinarstvo u pokretu sa bežičnim, clip-on kačenjem koji nudi vernost zvuka
    • - Dve bubice koje zvuče izvanredno se nalaze u paketu (2)
    • - Mikrofonsko rešenje na odašiljaču
    • - Dva odašiljača koje prima jedan prijemnik
    • - Svi kablovi su u pakovanju
    • - Laka 2.4 GHz povezanost
    • - Lakoća korišćenja – bićete spremni da ih upotrebite svega par minuta nakon otvaranja kutije
    • - Veoma mali i lak sistem za transport bilo gde
    • - Mogućnost integracije sa različitim verzijama Blink sistema - što uključuje iphone, android, 3.5mm i druge sisteme.

    Saramonic UwMic9 UHF bežični sistem mikrofona 

    Najvažnija stvar Saramonic UwMic9 UHF bežičnog sistema je što je u pitanju sistem koji poseduje dvokanalni prijemnik RX-9, sposoban da primi dva mikrofona odjednom. Pored njega, set čine odašiljač TX-9 i bubica. Praktično je nemoguće da nađete ovakve karakteristike u ovom cenovnom rangu kod drugih proizvođača. UwMic9 dolazi ili kao set sa jednim ili sa dva mikrofona, i sa jednim ili dva odašiljača. Ali prijemnik je isti u svakom paketu. To znači da možete dodati jedan mikrofon u budućnosti, iako u prvom trenutku kupite set sa samo jednim mikrofonom. Čak i ako kupite set sa dva mikrofona, ne morate koristiti bubicu kao sekundarni mikrofon. Pored ovoga, tu je i Saramonnic TX-XLR9 koji se uključuje na kraj standardnog XLR mikrofona i ima funkciju takozvanog fantomskog napajanja. To znači da možete snimati subjekt koji govori sa udaljenog, bežičnog shotgun mikrofona i bežične bubice simultano na odvojenim kanalima.

    Glavne prednosti Saramonic UwMic9 sistema

    • - Odlična cena za ono što proizvod nudi
    • - Prijemnik sa dva kanala
    • - Kvalitetan LCD displej sa korisnim informacijama
    • - Solidan kvalitet izrade
    • - Veoma dobar kvalitet zvuka
    • - Izvrstan domet
    • - Kompatibilnost za ručnim mikrofonima i XLR odašiljačima
    • - Silikonski kablovi i mikrofonske veze

    Ostali proizvodi iz Saramonic asortimana koje želimo da pomenemo su : Saramonic SR-WM4C bežični sistem mikrofona koji pruža stabilan zvuk bez smetnji u prenosivom, kompaktnom i jeftinom paketu. Ovaj sistem je savršeno pogodan za DSLR videografiju, snimanje na terenu i intervjue, emitovanu TV, pružajući pouzdano audio emitovanje i snimanje.  Saramonic LavMicro koji pruža profesionalni kvalitet zvuka za DSLR i mirorles fotoaparate, filmske i video kamere, kao i za snimače zvuka, pametne telefone, tablete i druge uređaje. Saramonic SR-XM1 je ultra kompaktan kondenzer mikrofon koji beleži kristalno jasan zvuk profesionalnog kvaliteta, iako je težak svega 21 gram. Dizajniran je da se direktno uključi u 3.5mm mikrofonski ulaz na DSLR ili mirorles fotoaparatima i video kamerama i da drastično poboljša kvalitet zabeleženog zvuka u odnosu na mikrofone koji su ugrađeni u ovim aparatima. Saramonic SR-M3 je usmeren kondenzatorski video mikrofon koji daje visokokvalitetan zvuk, preporučuje se za DSLR fotoaparate i kamkordere. Poseduje filter za smanjenje šumova, priključak za slušalice i 3.5 mm priključak za dodatni mikrofon. Saramonic SR-WM4CA je prenosivi VHF bežični ručni mikrofonski sistem koji se sastoji od prijemnika koji se povezuje na kameru-fotoaparat i bežičnog mikrofona-predajnika. Prijemnik i mikrofon rade na po dve AA baterije koje su dovoljne za 5 sati rada. Led indikatori pokazuju istrošenost baterija. Ovo je četvorokanalni sistem, tako da lako možete promeniti kanal ako naiđete na smetnje. Saramonic SmartMic je ultra kompaktan kondenzatorski mikrofon koji se priključuje direktno u priključak za slušalice na vašem pametnom telefonu ili tabletu i bilo kojem uređaju sa TRRS ulazom mikrofona. SmartMic isporučuje zvuk kvaliteta emitovanja i dramatično poboljšava kvalitet zvuka video zapisa koje snimate i zvuka koji snimate pomoću vaših aplikacija za snimanje zvuka. SmartMic je savršen način za snimanje odličnog zvuka za YouTube video snimke, blogove, livestreaming, podcasting i još mnogo toga. Saramonic Vmic Mini je usmeren kondenzatorski video mikrofon koji se preporučuje za DSLR fotoaparate i pametne telefone. U setu se dobija mikrofon, sunđerasta zaštita od vetra, nosač mikrofona i dva kabla 3.5mm TRS i TRRS. 

  • Jesenje makro fotografisanje

    Jesen...specifično doba godine kada je šuma dom bojama, raznim vrstama čudnih i predivnih gljiva i sezonskih plodova. Jesen je doba kada su u svežim, orošenim jutrima, trava i paukove mreže ukrašene sićušnim kapljicama vode. Jesen je doba kada ponovo otkrivamo strast ka fotografisanju, ovaj put stavljajući fokus na prirodu i svu njenu raskoš koja se rasipa u paleti boja opalog lišća.

    Photo © copyright by Tom Kennon.

    Tokom nekoliko zlatnih nedelja u toku godine, opadanje lišća je prirodni događaj koji nas podseća na prolaznost, i u svojoj intrikatnoj promeni donosi igru boja koja je inspirisala slikare prirode iz doba impresionizma kao što su Mone, Sezan, Dega, Pisaro, Tarner, i post-impresioniste poput Van Goga, kod koga boje igraju značajnu ulogu. Većim delom godine, pigmenti koji lišću daju vatrene sezonske boje su maskirani hlorofilom. Dolaskom jeseni, zeleni pigment počinje da se razgrađuje, otkrivajući familije žutih, narandžastih i crvenih boja. Iako mnogi fotografi prirode preferiraju širokougaone kadrove pri fotografisanju jesenjih boja, lišće koje opada i menja boju je takođe izuzetno fotogenično. Kada fotografišete lišće koje je još na drveću, pokušajte da ono bude pozadinski osvetljeno, to jest u sendviču između sunca i fotoaparata. Na ovaj način, boje, oblici i zanimljivi detalji sa lišća dolaze do izražaja. Za ovaj eksperiment, predlažemo objektiv NIKON 60mm f/2.8 G ED AF-S.

    Author:
     MikeGorden

    Zahvaljujući hladnijoj i vlažnijoj atmosferi u jesen, odmah nakon svitanja može se desiti da se probudite i vidite travu, granje i lišće ukrašenu sićušnim kapljicama rose koje se sijaju u ranojutarnjoj svetlosti. Navijte sat i krenite u akciju! Najfotogeničniji predmeti kada ima rose su paukove mreže. Možete ih fotografisati teleobjektivom na krajnjem delu opsega kao što je TAMRON 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro i potpuno ispuniti kadar, ili izabrati specifičan makro objektiv sa većim otvorom blende. Za postizanje umetničkog efekta, postavite fotoaparat pod uglom u odnosu na mrežu i izaberite veliki otvor blende f/2.8 ili f/4 da biste izolovali svega nekoliko niti mreže i zamutili ostatak. Izbor pozadine je takođe važan, i najbolje je da postoji distanca između mreže i njene pozadine. Ako baš imate sreće da se u pozadini mreže nalazi voda, nebo ili tepih od opalog lišća - onda ćete ostvariti pun pogodak. Predlažemo da ovako nešto pokušate sa objektivom SIGMA 70mm F2.8 DG MACRO Art  .

    Iskoristite lep vikend da zađete u šumu i primetićete pregršt zanimljivih stvari za fotografisanje kao što su gljive svih oblika, veličina i boja, te razni šumski plodovi poput žireva. Osvetljenje u šumi možda neće biti najbolje, te je zgodno da sa sobom ponesete malo LED svetlo kao što je METZ Mecalight LED 320 i objektiv sa većim otvorom blende f/2.8 kao što je NIKON 105mm f/2.8G AF-S IF ED VR Micro. Kada fotografišete pečurke, najbolja perspektiva je iz ugla puža da tako kažemo, jer se onda dobija uvećana, impozantnija slika realne veličine objekta osnosno pečurke.

    Da sumiramo, iskoristite ovaj lepi Oktobar, uzmite fotoaparat i zaputite se ka najbližoj šumi. Ako vam nešto od opreme nedostaje, usput svratite u ZOOMFOTO, mi ćemo vam pomoći da se opremite kako treba za svaku fotografsku avanturu :)

  • NIkon bogatiji za mirrorless u DX formatu

    Kompanija Nikon danas je zvanično objavila svoju verziju fotoaprata bez ogledala u DX formatu, oznake Z50 kao i objektive za ovaj sistem. U pitanju je Nikon Z 50, prvi fotoaparat bez ogledala DX formata u seriji Z i prva dva NIKKOR Z DX zum objektiva, NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR i NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR. Nudeći fantastičan kvalitet slike, potpuno nov Nikon Z 50 snima savršeno fokusirane fotografije i 4K filmove sa mnogo detalja, dubine i boje. Ukoliko uparite Z 50 sa novim NIKKOR Z DX objektivima, novi sistem bez ogledala DX formata će davati zadivljujuće slike, od širokougaonih do telefoto kadrova.

    Opremljen velikim senzorom DX formata od 20,9 MP, model Z 50 prenosi
    optičke prednosti koje ima sistem bez ogledala kompanije Nikon u kompaktno DX
    telo. U funkcije koje su nasleđene od poznatih fotoaparata Nikon Z 7 i Z 6
    spadaju širok Z bajonet kompanije Nikon i brzi, široki sistem sa hibridnim AF
    (autofokusom). Model Z 50 takođe se odlikuje oštrim elektronskim tražilom,
    nagibnim ekranom osetljivim na dodir i dubokim rukohvatom zbog kog je držanje
    fotoaparata bez ogledala kompanije Nikon tako udobno. Zahvaljujući
    inteligentnoj AF detekciji očiju, Z 50 je sjajan za fotografisanje
    portreta, a kontinualno fotografisanje do 11 fps (sa AF/AE) brine se o hvatanju
    akcije. Model Z 50 u potpunosti je kompatibilan sa bajonet adapterom FTZ
    kompanije Nikon, koji omogućava korišćenje NIKKOR DSLR objektiva sa F bajonetom
    sa ovim fotoaparatom.¹

    Oba DX objektiva sa Z bajonetom optimizovana su za superiorno sakupljanje
    svetla širokim Nikon Z bajonetom. Ovi zum objektivi fokusiraju brzo, tiho
    i stabilno, što ih čini jednako sjajnim izborom za video kao što su za fotografije.
    Izuzetno prenosiv objektiv NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR predstavlja
    pljosnati zum objektiv koji prelepo pokriva prikaze od širokougaonih do
    portretnih. NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR je kompaktni telefoto zum: ovaj
    objektiv korisnicima dozvoljava da prelaze sa kadriranja jedinstvenih portreta
    do snimanja akcije sa uglađenom i stabilnom preciznošću.

    Jordi Brinkman, menadžer proizvoda u kompaniji Nikon Europe, izjavio je: „Bez obzira na to da li je vaša strast
    fotografija ili video, novi fotoaparat Z 50 za sisteme bez ogledala
    kompanije Nikon nudi uzbudljivu kombinaciju kreativnosti i snage. Pored novih
    NIKKOR Z DX objektiva, dobijate nesmetanu kompatibilnost sa svim objektivima sa
    Z bajonetom.
    A ako u svojoj torbi
    imate objektive i pribor sa F bajoneomt, možete i njih da koristite. Nije važno
    da li ste vlasnik nekog Nikon DSLR modela ili prvi put koristite Nikon
    fotoaparat: sistem bez ogledala DX formata kompanije Nikon vam pruža mnogo
    prostora za napredovanje“.

    Takođe, još jedna novost je NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct, revolucija u vidu legendarnog objektiva u verziji za svoje fotoaparate bez ogledala. Uz klasičnu privlačnost legendarnog Noct objektiva sa F bajonetom kompanije Nikon i revolucionarni optički dizajn, njegov izuzetno veliki otvor blende i vrhunska oštrina nude potpuno nove, izuzetne mogućnosti pri slabom svetlu.

  • Snimanje tajmlapsa i panorame sa SYRP uređajima

    Uvek ste se divili tajmlaps (timelapse) sekvencama užurbanih gradova, snimcima na kojima se vreme, ljudi i doba dana smenjuju na način da prosto trče kroz kadar i daju vam osećaj da život vri, i da je sve mnogo sadržajnije no što inače gledate oko sebe...Uvek ste se divili tim snimcima i pitali se kako da i vi napravite nešto slično? Odgovor na to pitanje daje nam kompanija SYRP čije proizvode od skoro možete naći u ZOOMFOTO prodavnici. Snimanje tajmlapsa i panorame sa SYRP uređajima je veoma kreativan, jednostavan i zanimljiv proces, dok su sami uređaji izuzetno kompaktni i sve što vam treba za jedan poduhvat možete spakovati u ranac ili torbu srednjih dimenzija. Na samom početku, da kažemo par reči o ključnim pojmovima o kojima ćemo govoriti u ovom članku, kao što su tajmlaps (timelapse), snimanje subjekata u pokretu (panning), i kontrola pokreta fotoaparata pravolinijski (linearno) ili pod različitim uglovima naginjanja (tilting).

    Panoramski prikaz Pariza

    Tajmlaps sa Syrp Genie II Linear

    Tajmlaps (timelapse) je fotografska tehnika pri kojoj snimate veliki broj fotografija tokom nekog vremenskog intervala, a rezultat toga je video snimak, koji na sažet način prikazuje događaj koji snimate i vreme koje prolazi pri velikoj brzini. Jedan od proizvoda koji će vam to omogućiti je Syrp Genie II Linear . Syrp Genie II Linear je glava koju postavljate na klizač (slider) i koja se uz pomoć konopca pravolinijski, to jest linearno kreće po slajderu i omogućava motorizovane, klizne pokrete kamere. Na ovaj način možete snimiti precizne ''treking'' fotografije (praćenje subjekta dok se kreće), ili dinamične tajmlaps (timelapse) sekvence.

    Panoramsko fotografisanje je tehnika pri kojoj spajate više fotografija u jednu, široku fotografiju koja može biti vertikalna ili horizontalna. U slučaju horizontalne fotografije, njena širina može biti 180 stepeni ili čak 360 stepeni i izgledati ekstremno široko. U ovu svrhu, potrebno vam je da se linearno krećete na levo ili na desno da biste dobili kadrove koje možete kasnije spojiti u post produkciji fotografija. Savršen alat za ovo linearno kretanje predstavljaju SYRP Magic Carpet klizač, kao i Syrp Genie II Linear  sistem koji se pričvršćuje na vaš slajder uz pomoć Genie konopca. Genie II je kompatibilan sa skoro svim alternativnim slajderima. Neke od glavnih prednosti ovog uređaja su smanjena frikcija pri klizanju putem konopca, pločica za brzo skidanje i postavljanje fotoaparata, keyframing sa Genie 2 aplikacijom i kontrola putem džojstika, pametnog telefona ili tableta. Postavite glavnu jedinicu na platformu slajdera, i kada se Genie konopac pravilno navuče, Genie II linear može automatski kliziti po dužini konopca. Pametni telefon povezan putem Bluetooth-a može kontrolisati Genie II Linear bežično.

    Panoramski snimci sa Genie Mini

    Sledeći pojmovi koje uzimamo u obzir prilikom snimanja tajmlapsa i panorame sa SYRP uređajima su snimanje subjekata u pokretu (panning) i snimanje pod različitim uglovima naginjanja (tilting). ‘Panning' je tehnika pri kojoj okrećete fotoaparat vrlo lagano i pratite subjekt koji želite snimiti. Osnovna ideja je da na kraju dobijete fotografiju koja ima 'osećaj' brzine jer je subjekt u pokretu oštar, a pozadina iza njega zamućena. Ovu tehniku najčešće primenjujemo kod snimanja trka motora, formule 1 i slično. Snimanje pod različitim uglovima u kojima se fotoaparat naginje (tilting) je situacija u kojoj fotoaparat 'gleda' na gore ili na dole. Na ovaj način dobijamo različite kreativne perspektive subjekta koji snimamo. U svrhu ove vrste snimanja, SYRP je osmislio Syrp Genie Mini  i Syrp Pan Tilt Bracket . SYRP Genie Mini je glava koja se postavlja između stativa i fotoaparata i ima unutrašnji motor koji omogućava panoramski pokret u 360° sa fotoaparatima ili kamerama težine do 4kg. Kontrola uređaja i postavke se vrše bežično putem Bluetooth konekcije i Syrp Genie aplikacije za iOS ili Android uređaje. Syrp Genie Mini se napaja litijum jonskom baterijom koja omogućava 48+ sati tajm lapsa i 5+ sati kontinuiranog panoramskog rada sa jednim punjenjem koje se vrši putem mikro USB kabla.

    Syrp Pan Tilt Bracket čine dva individualna držača (bracket) : jedan za postavku Genie Mini-ja u vertikalan položaj i jedan za postavljanje drugog Genie Minija sa vašim fotoaparatom. Kada se koriste zajedno, dva držača ili braketa vam omogućavaju da koristite bazni Genie mini za kontrolu panoramske ravni i vertikalno postavljeni Genie Mini za kontrolu naginjanja.

    Kontrola pokreta uz Syrp Genie Mini Motion Control set

    Kontrola pokreta vrši se uz pomoć mehaničkih uređaja koji veoma precizno pomeraju kameru. Najlakši način da kreirate dinamične tajmlaps (timelapse) snimke ili video zapis u dve ose je uz pomoć Syrp 2-Axis Genie Mini Motion Control kita. Ovaj set uključuje dva Genie Mini uređaja i Pan Tilt Bracket koji ih konfiguriše na taj način da jedna Genie Mini glava kontroliše panoramu dok druga kontroliše naginjanje. Syrp Genie Mini je prenosan i lak za korišćenje uređaj pomoću kojeg možete snimati tajmlaps (timelapse) ili video zapis u realnom vremenu sa uglađenim panoramskim pokretima. 

    Još jedan proizvod koji želimo da spomenemo je Syrp Magic Carpet Carriage and End Caps . To je bukvalno platforma koja čini vezu između kratkog ili dugog klizača (slajdera od 60cm ili 160cm) i fotoaparata, glave stativa ili Syrp Genie II Linear glave. Magic Carpet Carriage se lako postavlja na klizač (slider) i poseduje kočnicu, libelu i izmenjivi navoj 3/8"16 i 1/4"-20 za kačenje fotoaparata, kuglične glave ili glave stativa. Dva pokrivača se kače na krajeve slajdera i imaju prilagodljive nožice. Pokrivači takođe imaju kukice za kačenje konopca koji omogućava Syrp Genie Motion Control Time Lapse uređaju da se lako zakači ili otključa. Dodatno, ovi krajevi imaju kontra balansni točkić što omogućava vertikalni slajd sa težim kamerama. Genie konopac se jednostavno navuče na nosač (carriage) i onda se na krajevima slajdera provuče kroz kontra balansne točkiće.

    Upravljanje SYRP uređajima putem pametnog telefona

    Na kraju, da objasnimo na koji način možete upravljati SYRP GENIE MINI i SYRP GENIE II LINEAR uređajima za kreiranje panoramskih i tajmlaps (timelapse) snimaka. Oba ova uređaja se kontrolišu bežično putem Genie II aplikacije koju možete instalirati na vaš Android ili IOS sistem. Genie II aplikacija je veoma dobro osmišljena i dolazi sa nekim predefinisanim podešavanjima snimka, a možete i sami kreirati svoje postavke putem opcije ‘new shot'. Povezivanje pametnog telefona i SYRP uređaja funkcioniše putem bluetooth ili wi-fi veze.

    Tajmlaps Atlante, USA noću

  • Vodič za kupovinu fotoaparata

    Koliko god da je dobra kamera na vašem pametnom telefonu, ona nikada neće moći da zameni pravi fotoaparat. Prosto, zakoni fizike su takvi da u mali uređaj kao što je smartfon ne može stane veliki senzor koji je možda i najvažniji aspekt kada je u pitanju tehnički kvalitet fotografija. Zato vam danas donosimo nekoliko preporuka za kupovinu fotoaparata iz naše SUPER PONUDE fotoaparata i dodatne opreme. Biće tu ponešto za svakoga, bilo da ste početnik, napredni entuzijast ili profesionalac.

    Predlog fotoaparata za početnike

    Za početnike, naš predlog je Olympus PEN-E-PL8 sa objektivom 14-42mm. To je fotoaparat sa micro four thirds senzorom veličine 17x13mm, dizajniran u retro stilu, veoma zgodan za nošenje i jednostavan za upotrebu. Objektiv od 14-42mm koji ide sa njim u kompletu će zadovoljiti potrebe većine početnika, a kada malo napredujete postoji širok izbor objektiva kojima možete nadograditi vaš sistem. Za micro four thirds sistem fotoaparata imamo veoma povoljne prajm objektive sa fiksnim otvorom blende kao što su Sigma 19mm ART f/2.8 ili Sigma 60mm ART f/2.8 koji je odličan portretni objektiv. U ovom trenutku Olympus PEN E-PL8 je na popustu od čak 20.000 dinara! Da biste zaštitili vaš fotoaparat i nosili ga sa stilom, preporučujemo vam torbu Lowepro Streetline SL140.

    Predlog fotoaparata za napredne amatere

    Idemo korak dalje i gledamo šta u našoj super ponudi ima za napredne korisnike koji žele izvanredne rezultate ali možda još nisu spremni da ulože u full frame sistem. Kao najbolje rešenje u ovom momentu nameće se NIKON D7500 u setu sa 18-140mm objektivom na koji u toku prolećne akcije važi popust od 19.000 dinara! NIKON D7500 je trenutno najnapredniji fotoaparat u srednjoj klasi DSLR fotoaparata sa DX senzorom. U zavisnosti od vaših potreba, uz NIKON D7500 vam možemo preporučiti i teleobjektiv NIKON 70-300 mm f/4.5-6.3 AF-P DX VR koji sada košta svega 38.990 dinara, ili ako vam treba neki ultra širokougaoni objektiv, NIKON 10-20mm f/4.5-5.6 AF-P DX VR je izuzetno povoljna opcija i staje samo 33.990 dinara. Za nošenje, imamo širok izbor torbi i rančeva od kojih bismo preporučili torbu National Geographic W2160 ili ranac Lowepro Fastpack BP150 AW II.

    Predlog fotoaparata za profesionalce

    Na kraju, kao najbolja preporuka za kupovinu fotoaparata za profesionalce u ovom momentu, naša predlog je NIKON D750 sa objektivom 24-120mm f/4. Popust na ovaj set iznosi čak 36.000 dinara pa je to nesumnjivo sjajna prilika da se uđe u svet profesionalnog fotografisanja. Ukoliko uz NIKON D750 želite da imate i neki teleobjektiv, najpopularnija i najpovoljnija varijanta je SIGMA 70-200mm f/2.8 EX DG HSM koja sada košta svega 104.990 dinara. Da biste kompletirali sve što vam treba za radni dan, predlažemo vam i moćni blic Metz 52 AF-1 TTL sa osvetljenim displejom osetljivim na dodir kao i Panasonic BQC55 punjač sa kvalitetnim Eneloop pro baterijama. Na kraju, za nošenje sve te opreme i štošta drugo, preporučujemo ranac Lowepro Whistler BP350 AW.

    .

  • Tether Tools proizvodi u Srbiji

    Danas vam predstavljamo Tether tools, novi brend u našoj ponudi. Najpre, par reči o samom procesu teterovanja. Ukratko, tetering vam omogućava da povežete vaš fotoaparat sa računarom i da gotovo trenutno na velikom ekranu gledate fotografije koje ste napravili. Proces je jednostavan i sadrži tri koraka: povezivanje DSLR fotoaparata sa računarom, start teterovanog fotografisanja u programu kao što je Adobe Lightroom i konačno, podešavanje različitih parametara koje program za obradu nudi.  Da bi taj process bio savršeno uspešan, tu su Tether tools proizvodi. Tether tools vam pomaže da fotografije koje ste napravili teterovanim procesom direktno sačuvate na hard drajvu vašeg računara, u folderu po vašem izboru. Softver za teterovanje onda prikazuje fotografije na velikom ekranu računara ili tableta, te ih možete jasnije videti u odnosu na ekran samog fotoaparata.

    Uz pomoć Tether tools proizvoda moći ćete  da dođete do savršene fotografije iz manjeg broja pokušaja. Gledanje fotografija na većem ekranu je odličan način da vi ili vaš klijent uočite greške kod fokusa, osvetljenja, poziranja ili kompozicije. Na taj način ćete uštedeti vreme u obradi fotografija i vaš klijent će moći trenutno da prepozna fotografiju kakva mu se sviđa.

    Zašto da koristite Tether tools:

    1. Gledanje fotografija na velikom ekranu dok fotografišete
    2. Trenutni pregled fotografija u punoj rezoluciji
    3. Provera fokusa, osvetljenja, kompozicije, itd.
    4. Lakše i brže prilagođavanje osvetljenja i podešavanje parametara fotoaparata
    5. Kontrola parametara fotoaparata i daljinsko okidanje sa povezanog uređaja
    6. Deljenje fotografija sa lica mesta
    7. Efikasnija saradnja sa asistentima, stilistima i modelima
    8. Deljenje fotografija na više uređaja
    9. Čuvanje kopija fotografija na hard drajvu u toku samog fotografisanja
    10. Trenutni prenos fotografija sa laptopa na desktop računar
    11. Smanjenje mogućnosti da se fotografija izgubi

    Šta vam treba za početak?

    1. Fotoaparat koji podržava
    instant  transfer  fotografija

    Proverite u uputstvu fotoaparata da li podržava tetering i ako je tako,
    koji tip fotografija se može prenositi – JPEG, RAW ili oba tipa. Potražite
    fraze u meniju poput: Direct Image Transfer Instant Image Transfer kao i bilo
    kakve reči koje spominju tethering.

    2. Kompatibilan Tether tools kabl da povežete fotoaparat sa računarom

    TetherPro USB kablovi (pogledajte ponudu OVDE ) su konstruisani po najvišim USB specifikacijama i sadrže u sebi najnovija tehnološka dostignuća koja obezbeđuju pouzdan, ravnomeran i brz transfer fotografija.

    3. Adekvatan kompjuterski
    softver za prijem fotografija koje šaljete

    To može biti na primer Adobe Lightroom ili Canon EOS Utility 3, kao  mnogi drugi programi koji u jednom pakovanju
    sadrže sve što vam treba za postprodukcijsku obradu fotografija.

    Opciono možete koristiti i prenosni sto za držanje laptopa kao što je Tether tools Aero Table kao i Tether tools JerkStopper koji sprečava da se USB kabl izvuče iz fotoaparata.

7 artikal(a)