Dodali ste proizvod u korpu.

Snimanje tajmlapsa i panorame sa SYRP uređajima

Uvek ste se divili tajmlaps (timelapse) sekvencama užurbanih gradova, snimcima na kojima se vreme, ljudi i doba dana smenjuju na način da prosto trče kroz kadar i daju vam osećaj da život vri, i da je sve mnogo sadržajnije no što inače gledate oko sebe...Uvek ste se divili tim snimcima i pitali se kako da i vi napravite nešto slično? Odgovor na to pitanje daje nam kompanija SYRP čije proizvode od skoro možete naći u ZOOMFOTO prodavnici. Snimanje tajmlapsa i panorame sa SYRP uređajima je veoma kreativan, jednostavan i zanimljiv proces, dok su sami uređaji izuzetno kompaktni i sve što vam treba za jedan poduhvat možete spakovati u ranac ili torbu srednjih dimenzija. Na samom početku, da kažemo par reči o ključnim pojmovima o kojima ćemo govoriti u ovom članku, kao što su tajmlaps (timelapse), snimanje subjekata u pokretu (panning), i kontrola pokreta fotoaparata pravolinijski (linearno) ili pod različitim uglovima naginjanja (tilting).

Panoramski prikaz Pariza

Tajmlaps sa Syrp Genie II Linear

Tajmlaps (timelapse) je fotografska tehnika pri kojoj snimate veliki broj fotografija tokom nekog vremenskog intervala, a rezultat toga je video snimak, koji na sažet način prikazuje događaj koji snimate i vreme koje prolazi pri velikoj brzini. Jedan od proizvoda koji će vam to omogućiti je Syrp Genie II Linear . Syrp Genie II Linear je glava koju postavljate na klizač (slider) i koja se uz pomoć konopca pravolinijski, to jest linearno kreće po slajderu i omogućava motorizovane, klizne pokrete kamere. Na ovaj način možete snimiti precizne ''treking'' fotografije (praćenje subjekta dok se kreće), ili dinamične tajmlaps (timelapse) sekvence.

Panoramsko fotografisanje je tehnika pri kojoj spajate više fotografija u jednu, široku fotografiju koja može biti vertikalna ili horizontalna. U slučaju horizontalne fotografije, njena širina može biti 180 stepeni ili čak 360 stepeni i izgledati ekstremno široko. U ovu svrhu, potrebno vam je da se linearno krećete na levo ili na desno da biste dobili kadrove koje možete kasnije spojiti u post produkciji fotografija. Savršen alat za ovo linearno kretanje predstavljaju SYRP Magic Carpet klizač, kao i Syrp Genie II Linear  sistem koji se pričvršćuje na vaš slajder uz pomoć Genie konopca. Genie II je kompatibilan sa skoro svim alternativnim slajderima. Neke od glavnih prednosti ovog uređaja su smanjena frikcija pri klizanju putem konopca, pločica za brzo skidanje i postavljanje fotoaparata, keyframing sa Genie 2 aplikacijom i kontrola putem džojstika, pametnog telefona ili tableta. Postavite glavnu jedinicu na platformu slajdera, i kada se Genie konopac pravilno navuče, Genie II linear može automatski kliziti po dužini konopca. Pametni telefon povezan putem Bluetooth-a može kontrolisati Genie II Linear bežično.

Panoramski snimci sa Genie Mini

Sledeći pojmovi koje uzimamo u obzir prilikom snimanja tajmlapsa i panorame sa SYRP uređajima su snimanje subjekata u pokretu (panning) i snimanje pod različitim uglovima naginjanja (tilting). ‘Panning' je tehnika pri kojoj okrećete fotoaparat vrlo lagano i pratite subjekt koji želite snimiti. Osnovna ideja je da na kraju dobijete fotografiju koja ima 'osećaj' brzine jer je subjekt u pokretu oštar, a pozadina iza njega zamućena. Ovu tehniku najčešće primenjujemo kod snimanja trka motora, formule 1 i slično. Snimanje pod različitim uglovima u kojima se fotoaparat naginje (tilting) je situacija u kojoj fotoaparat 'gleda' na gore ili na dole. Na ovaj način dobijamo različite kreativne perspektive subjekta koji snimamo. U svrhu ove vrste snimanja, SYRP je osmislio Syrp Genie Mini  i Syrp Pan Tilt Bracket . SYRP Genie Mini je glava koja se postavlja između stativa i fotoaparata i ima unutrašnji motor koji omogućava panoramski pokret u 360° sa fotoaparatima ili kamerama težine do 4kg. Kontrola uređaja i postavke se vrše bežično putem Bluetooth konekcije i Syrp Genie aplikacije za iOS ili Android uređaje. Syrp Genie Mini se napaja litijum jonskom baterijom koja omogućava 48+ sati tajm lapsa i 5+ sati kontinuiranog panoramskog rada sa jednim punjenjem koje se vrši putem mikro USB kabla.

Syrp Pan Tilt Bracket čine dva individualna držača (bracket) : jedan za postavku Genie Mini-ja u vertikalan položaj i jedan za postavljanje drugog Genie Minija sa vašim fotoaparatom. Kada se koriste zajedno, dva držača ili braketa vam omogućavaju da koristite bazni Genie mini za kontrolu panoramske ravni i vertikalno postavljeni Genie Mini za kontrolu naginjanja.

Kontrola pokreta uz Syrp Genie Mini Motion Control set

Kontrola pokreta vrši se uz pomoć mehaničkih uređaja koji veoma precizno pomeraju kameru. Najlakši način da kreirate dinamične tajmlaps (timelapse) snimke ili video zapis u dve ose je uz pomoć Syrp 2-Axis Genie Mini Motion Control kita. Ovaj set uključuje dva Genie Mini uređaja i Pan Tilt Bracket koji ih konfiguriše na taj način da jedna Genie Mini glava kontroliše panoramu dok druga kontroliše naginjanje. Syrp Genie Mini je prenosan i lak za korišćenje uređaj pomoću kojeg možete snimati tajmlaps (timelapse) ili video zapis u realnom vremenu sa uglađenim panoramskim pokretima. 

Još jedan proizvod koji želimo da spomenemo je Syrp Magic Carpet Carriage and End Caps . To je bukvalno platforma koja čini vezu između kratkog ili dugog klizača (slajdera od 60cm ili 160cm) i fotoaparata, glave stativa ili Syrp Genie II Linear glave. Magic Carpet Carriage se lako postavlja na klizač (slider) i poseduje kočnicu, libelu i izmenjivi navoj 3/8"16 i 1/4"-20 za kačenje fotoaparata, kuglične glave ili glave stativa. Dva pokrivača se kače na krajeve slajdera i imaju prilagodljive nožice. Pokrivači takođe imaju kukice za kačenje konopca koji omogućava Syrp Genie Motion Control Time Lapse uređaju da se lako zakači ili otključa. Dodatno, ovi krajevi imaju kontra balansni točkić što omogućava vertikalni slajd sa težim kamerama. Genie konopac se jednostavno navuče na nosač (carriage) i onda se na krajevima slajdera provuče kroz kontra balansne točkiće.

Upravljanje SYRP uređajima putem pametnog telefona

Na kraju, da objasnimo na koji način možete upravljati SYRP GENIE MINI i SYRP GENIE II LINEAR uređajima za kreiranje panoramskih i tajmlaps (timelapse) snimaka. Oba ova uređaja se kontrolišu bežično putem Genie II aplikacije koju možete instalirati na vaš Android ili IOS sistem. Genie II aplikacija je veoma dobro osmišljena i dolazi sa nekim predefinisanim podešavanjima snimka, a možete i sami kreirati svoje postavke putem opcije ‘new shot'. Povezivanje pametnog telefona i SYRP uređaja funkcioniše putem bluetooth ili wi-fi veze.

Tajmlaps Atlante, USA noću

Leave a Reply

Sorry, you must be logged in to post a comment.