Dodali ste proizvod u korpu.

Zoomfoto

Само још једно Вордпресово веб место

 • Jesenje makro fotografisanje

  Jesen...specifično doba godine kada je šuma dom bojama, raznim vrstama čudnih i predivnih gljiva i sezonskih plodova. Jesen je doba kada su u svežim, orošenim jutrima, trava i paukove mreže ukrašene sićušnim kapljicama vode. Jesen je doba kada ponovo otkrivamo strast ka fotografisanju, ovaj put stavljajući fokus na prirodu i svu njenu raskoš koja se rasipa u paleti boja opalog lišća.

  Photo © copyright by Tom Kennon.

  Tokom nekoliko zlatnih nedelja u toku godine, opadanje lišća je prirodni događaj koji nas podseća na prolaznost, i u svojoj intrikatnoj promeni donosi igru boja koja je inspirisala slikare prirode iz doba impresionizma kao što su Mone, Sezan, Dega, Pisaro, Tarner, i post-impresioniste poput Van Goga, kod koga boje igraju značajnu ulogu. Većim delom godine, pigmenti koji lišću daju vatrene sezonske boje su maskirani hlorofilom. Dolaskom jeseni, zeleni pigment počinje da se razgrađuje, otkrivajući familije žutih, narandžastih i crvenih boja. Iako mnogi fotografi prirode preferiraju širokougaone kadrove pri fotografisanju jesenjih boja, lišće koje opada i menja boju je takođe izuzetno fotogenično. Kada fotografišete lišće koje je još na drveću, pokušajte da ono bude pozadinski osvetljeno, to jest u sendviču između sunca i fotoaparata. Na ovaj način, boje, oblici i zanimljivi detalji sa lišća dolaze do izražaja. Za ovaj eksperiment, predlažemo objektiv NIKON 60mm f/2.8 G ED AF-S.

  Author:
   MikeGorden

  Zahvaljujući hladnijoj i vlažnijoj atmosferi u jesen, odmah nakon svitanja može se desiti da se probudite i vidite travu, granje i lišće ukrašenu sićušnim kapljicama rose koje se sijaju u ranojutarnjoj svetlosti. Navijte sat i krenite u akciju! Najfotogeničniji predmeti kada ima rose su paukove mreže. Možete ih fotografisati teleobjektivom na krajnjem delu opsega kao što je TAMRON 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro i potpuno ispuniti kadar, ili izabrati specifičan makro objektiv sa većim otvorom blende. Za postizanje umetničkog efekta, postavite fotoaparat pod uglom u odnosu na mrežu i izaberite veliki otvor blende f/2.8 ili f/4 da biste izolovali svega nekoliko niti mreže i zamutili ostatak. Izbor pozadine je takođe važan, i najbolje je da postoji distanca između mreže i njene pozadine. Ako baš imate sreće da se u pozadini mreže nalazi voda, nebo ili tepih od opalog lišća - onda ćete ostvariti pun pogodak. Predlažemo da ovako nešto pokušate sa objektivom SIGMA 70mm F2.8 DG MACRO Art  .

  Iskoristite lep vikend da zađete u šumu i primetićete pregršt zanimljivih stvari za fotografisanje kao što su gljive svih oblika, veličina i boja, te razni šumski plodovi poput žireva. Osvetljenje u šumi možda neće biti najbolje, te je zgodno da sa sobom ponesete malo LED svetlo kao što je METZ Mecalight LED 320 i objektiv sa većim otvorom blende f/2.8 kao što je NIKON 105mm f/2.8G AF-S IF ED VR Micro. Kada fotografišete pečurke, najbolja perspektiva je iz ugla puža da tako kažemo, jer se onda dobija uvećana, impozantnija slika realne veličine objekta osnosno pečurke.

  Da sumiramo, iskoristite ovaj lepi Oktobar, uzmite fotoaparat i zaputite se ka najbližoj šumi. Ako vam nešto od opreme nedostaje, usput svratite u ZOOMFOTO, mi ćemo vam pomoći da se opremite kako treba za svaku fotografsku avanturu :)

 • NIkon bogatiji za mirrorless u DX formatu

  Kompanija Nikon danas je zvanično objavila svoju verziju fotoaprata bez ogledala u DX formatu, oznake Z50 kao i objektive za ovaj sistem. U pitanju je Nikon Z 50, prvi fotoaparat bez ogledala DX formata u seriji Z i prva dva NIKKOR Z DX zum objektiva, NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR i NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR. Nudeći fantastičan kvalitet slike, potpuno nov Nikon Z 50 snima savršeno fokusirane fotografije i 4K filmove sa mnogo detalja, dubine i boje. Ukoliko uparite Z 50 sa novim NIKKOR Z DX objektivima, novi sistem bez ogledala DX formata će davati zadivljujuće slike, od širokougaonih do telefoto kadrova.

  Opremljen velikim senzorom DX formata od 20,9 MP, model Z 50 prenosi
  optičke prednosti koje ima sistem bez ogledala kompanije Nikon u kompaktno DX
  telo. U funkcije koje su nasleđene od poznatih fotoaparata Nikon Z 7 i Z 6
  spadaju širok Z bajonet kompanije Nikon i brzi, široki sistem sa hibridnim AF
  (autofokusom). Model Z 50 takođe se odlikuje oštrim elektronskim tražilom,
  nagibnim ekranom osetljivim na dodir i dubokim rukohvatom zbog kog je držanje
  fotoaparata bez ogledala kompanije Nikon tako udobno. Zahvaljujući
  inteligentnoj AF detekciji očiju, Z 50 je sjajan za fotografisanje
  portreta, a kontinualno fotografisanje do 11 fps (sa AF/AE) brine se o hvatanju
  akcije. Model Z 50 u potpunosti je kompatibilan sa bajonet adapterom FTZ
  kompanije Nikon, koji omogućava korišćenje NIKKOR DSLR objektiva sa F bajonetom
  sa ovim fotoaparatom.¹

  Oba DX objektiva sa Z bajonetom optimizovana su za superiorno sakupljanje
  svetla širokim Nikon Z bajonetom. Ovi zum objektivi fokusiraju brzo, tiho
  i stabilno, što ih čini jednako sjajnim izborom za video kao što su za fotografije.
  Izuzetno prenosiv objektiv NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR predstavlja
  pljosnati zum objektiv koji prelepo pokriva prikaze od širokougaonih do
  portretnih. NIKKOR Z DX 50-250mm f/4.5-6.3 VR je kompaktni telefoto zum: ovaj
  objektiv korisnicima dozvoljava da prelaze sa kadriranja jedinstvenih portreta
  do snimanja akcije sa uglađenom i stabilnom preciznošću.

  Jordi Brinkman, menadžer proizvoda u kompaniji Nikon Europe, izjavio je: „Bez obzira na to da li je vaša strast
  fotografija ili video, novi fotoaparat Z 50 za sisteme bez ogledala
  kompanije Nikon nudi uzbudljivu kombinaciju kreativnosti i snage. Pored novih
  NIKKOR Z DX objektiva, dobijate nesmetanu kompatibilnost sa svim objektivima sa
  Z bajonetom.
  A ako u svojoj torbi
  imate objektive i pribor sa F bajoneomt, možete i njih da koristite. Nije važno
  da li ste vlasnik nekog Nikon DSLR modela ili prvi put koristite Nikon
  fotoaparat: sistem bez ogledala DX formata kompanije Nikon vam pruža mnogo
  prostora za napredovanje“.

  Takođe, još jedna novost je NIKKOR Z 58mm f/0.95 S Noct, revolucija u vidu legendarnog objektiva u verziji za svoje fotoaparate bez ogledala. Uz klasičnu privlačnost legendarnog Noct objektiva sa F bajonetom kompanije Nikon i revolucionarni optički dizajn, njegov izuzetno veliki otvor blende i vrhunska oštrina nude potpuno nove, izuzetne mogućnosti pri slabom svetlu.

 • Snimanje tajmlapsa i panorame sa SYRP uređajima

  Uvek ste se divili tajmlaps (timelapse) sekvencama užurbanih gradova, snimcima na kojima se vreme, ljudi i doba dana smenjuju na način da prosto trče kroz kadar i daju vam osećaj da život vri, i da je sve mnogo sadržajnije no što inače gledate oko sebe...Uvek ste se divili tim snimcima i pitali se kako da i vi napravite nešto slično? Odgovor na to pitanje daje nam kompanija SYRP čije proizvode od skoro možete naći u ZOOMFOTO prodavnici. Snimanje tajmlapsa i panorame sa SYRP uređajima je veoma kreativan, jednostavan i zanimljiv proces, dok su sami uređaji izuzetno kompaktni i sve što vam treba za jedan poduhvat možete spakovati u ranac ili torbu srednjih dimenzija. Na samom početku, da kažemo par reči o ključnim pojmovima o kojima ćemo govoriti u ovom članku, kao što su tajmlaps (timelapse), snimanje subjekata u pokretu (panning), i kontrola pokreta fotoaparata pravolinijski (linearno) ili pod različitim uglovima naginjanja (tilting).

  Panoramski prikaz Pariza

  Tajmlaps sa Syrp Genie II Linear

  Tajmlaps (timelapse) je fotografska tehnika pri kojoj snimate veliki broj fotografija tokom nekog vremenskog intervala, a rezultat toga je video snimak, koji na sažet način prikazuje događaj koji snimate i vreme koje prolazi pri velikoj brzini. Jedan od proizvoda koji će vam to omogućiti je Syrp Genie II Linear . Syrp Genie II Linear je glava koju postavljate na klizač (slider) i koja se uz pomoć konopca pravolinijski, to jest linearno kreće po slajderu i omogućava motorizovane, klizne pokrete kamere. Na ovaj način možete snimiti precizne ''treking'' fotografije (praćenje subjekta dok se kreće), ili dinamične tajmlaps (timelapse) sekvence.

  Panoramsko fotografisanje je tehnika pri kojoj spajate više fotografija u jednu, široku fotografiju koja može biti vertikalna ili horizontalna. U slučaju horizontalne fotografije, njena širina može biti 180 stepeni ili čak 360 stepeni i izgledati ekstremno široko. U ovu svrhu, potrebno vam je da se linearno krećete na levo ili na desno da biste dobili kadrove koje možete kasnije spojiti u post produkciji fotografija. Savršen alat za ovo linearno kretanje predstavljaju SYRP Magic Carpet klizač, kao i Syrp Genie II Linear  sistem koji se pričvršćuje na vaš slajder uz pomoć Genie konopca. Genie II je kompatibilan sa skoro svim alternativnim slajderima. Neke od glavnih prednosti ovog uređaja su smanjena frikcija pri klizanju putem konopca, pločica za brzo skidanje i postavljanje fotoaparata, keyframing sa Genie 2 aplikacijom i kontrola putem džojstika, pametnog telefona ili tableta. Postavite glavnu jedinicu na platformu slajdera, i kada se Genie konopac pravilno navuče, Genie II linear može automatski kliziti po dužini konopca. Pametni telefon povezan putem Bluetooth-a može kontrolisati Genie II Linear bežično.

  Panoramski snimci sa Genie Mini

  Sledeći pojmovi koje uzimamo u obzir prilikom snimanja tajmlapsa i panorame sa SYRP uređajima su snimanje subjekata u pokretu (panning) i snimanje pod različitim uglovima naginjanja (tilting). ‘Panning' je tehnika pri kojoj okrećete fotoaparat vrlo lagano i pratite subjekt koji želite snimiti. Osnovna ideja je da na kraju dobijete fotografiju koja ima 'osećaj' brzine jer je subjekt u pokretu oštar, a pozadina iza njega zamućena. Ovu tehniku najčešće primenjujemo kod snimanja trka motora, formule 1 i slično. Snimanje pod različitim uglovima u kojima se fotoaparat naginje (tilting) je situacija u kojoj fotoaparat 'gleda' na gore ili na dole. Na ovaj način dobijamo različite kreativne perspektive subjekta koji snimamo. U svrhu ove vrste snimanja, SYRP je osmislio Syrp Genie Mini  i Syrp Pan Tilt Bracket . SYRP Genie Mini je glava koja se postavlja između stativa i fotoaparata i ima unutrašnji motor koji omogućava panoramski pokret u 360° sa fotoaparatima ili kamerama težine do 4kg. Kontrola uređaja i postavke se vrše bežično putem Bluetooth konekcije i Syrp Genie aplikacije za iOS ili Android uređaje. Syrp Genie Mini se napaja litijum jonskom baterijom koja omogućava 48+ sati tajm lapsa i 5+ sati kontinuiranog panoramskog rada sa jednim punjenjem koje se vrši putem mikro USB kabla.

  Syrp Pan Tilt Bracket čine dva individualna držača (bracket) : jedan za postavku Genie Mini-ja u vertikalan položaj i jedan za postavljanje drugog Genie Minija sa vašim fotoaparatom. Kada se koriste zajedno, dva držača ili braketa vam omogućavaju da koristite bazni Genie mini za kontrolu panoramske ravni i vertikalno postavljeni Genie Mini za kontrolu naginjanja.

  Kontrola pokreta uz Syrp Genie Mini Motion Control set

  Kontrola pokreta vrši se uz pomoć mehaničkih uređaja koji veoma precizno pomeraju kameru. Najlakši način da kreirate dinamične tajmlaps (timelapse) snimke ili video zapis u dve ose je uz pomoć Syrp 2-Axis Genie Mini Motion Control kita. Ovaj set uključuje dva Genie Mini uređaja i Pan Tilt Bracket koji ih konfiguriše na taj način da jedna Genie Mini glava kontroliše panoramu dok druga kontroliše naginjanje. Syrp Genie Mini je prenosan i lak za korišćenje uređaj pomoću kojeg možete snimati tajmlaps (timelapse) ili video zapis u realnom vremenu sa uglađenim panoramskim pokretima. 

  Još jedan proizvod koji želimo da spomenemo je Syrp Magic Carpet Carriage and End Caps . To je bukvalno platforma koja čini vezu između kratkog ili dugog klizača (slajdera od 60cm ili 160cm) i fotoaparata, glave stativa ili Syrp Genie II Linear glave. Magic Carpet Carriage se lako postavlja na klizač (slider) i poseduje kočnicu, libelu i izmenjivi navoj 3/8"16 i 1/4"-20 za kačenje fotoaparata, kuglične glave ili glave stativa. Dva pokrivača se kače na krajeve slajdera i imaju prilagodljive nožice. Pokrivači takođe imaju kukice za kačenje konopca koji omogućava Syrp Genie Motion Control Time Lapse uređaju da se lako zakači ili otključa. Dodatno, ovi krajevi imaju kontra balansni točkić što omogućava vertikalni slajd sa težim kamerama. Genie konopac se jednostavno navuče na nosač (carriage) i onda se na krajevima slajdera provuče kroz kontra balansne točkiće.

  Upravljanje SYRP uređajima putem pametnog telefona

  Na kraju, da objasnimo na koji način možete upravljati SYRP GENIE MINI i SYRP GENIE II LINEAR uređajima za kreiranje panoramskih i tajmlaps (timelapse) snimaka. Oba ova uređaja se kontrolišu bežično putem Genie II aplikacije koju možete instalirati na vaš Android ili IOS sistem. Genie II aplikacija je veoma dobro osmišljena i dolazi sa nekim predefinisanim podešavanjima snimka, a možete i sami kreirati svoje postavke putem opcije ‘new shot'. Povezivanje pametnog telefona i SYRP uređaja funkcioniše putem bluetooth ili wi-fi veze.

  Tajmlaps Atlante, USA noću

 • Vodič za kupovinu fotoaparata

  Koliko god da je dobra kamera na vašem pametnom telefonu, ona nikada neće moći da zameni pravi fotoaparat. Prosto, zakoni fizike su takvi da u mali uređaj kao što je smartfon ne može stane veliki senzor koji je možda i najvažniji aspekt kada je u pitanju tehnički kvalitet fotografija. Zato vam danas donosimo nekoliko preporuka za kupovinu fotoaparata iz naše SUPER PONUDE fotoaparata i dodatne opreme. Biće tu ponešto za svakoga, bilo da ste početnik, napredni entuzijast ili profesionalac.

  Predlog fotoaparata za početnike

  Za početnike, naš predlog je Olympus PEN-E-PL8 sa objektivom 14-42mm. To je fotoaparat sa micro four thirds senzorom veličine 17x13mm, dizajniran u retro stilu, veoma zgodan za nošenje i jednostavan za upotrebu. Objektiv od 14-42mm koji ide sa njim u kompletu će zadovoljiti potrebe većine početnika, a kada malo napredujete postoji širok izbor objektiva kojima možete nadograditi vaš sistem. Za micro four thirds sistem fotoaparata imamo veoma povoljne prajm objektive sa fiksnim otvorom blende kao što su Sigma 19mm ART f/2.8 ili Sigma 60mm ART f/2.8 koji je odličan portretni objektiv. U ovom trenutku Olympus PEN E-PL8 je na popustu od čak 20.000 dinara! Da biste zaštitili vaš fotoaparat i nosili ga sa stilom, preporučujemo vam torbu Lowepro Streetline SL140.

  Predlog fotoaparata za napredne amatere

  Idemo korak dalje i gledamo šta u našoj super ponudi ima za napredne korisnike koji žele izvanredne rezultate ali možda još nisu spremni da ulože u full frame sistem. Kao najbolje rešenje u ovom momentu nameće se NIKON D7500 u setu sa 18-140mm objektivom na koji u toku prolećne akcije važi popust od 19.000 dinara! NIKON D7500 je trenutno najnapredniji fotoaparat u srednjoj klasi DSLR fotoaparata sa DX senzorom. U zavisnosti od vaših potreba, uz NIKON D7500 vam možemo preporučiti i teleobjektiv NIKON 70-300 mm f/4.5-6.3 AF-P DX VR koji sada košta svega 38.990 dinara, ili ako vam treba neki ultra širokougaoni objektiv, NIKON 10-20mm f/4.5-5.6 AF-P DX VR je izuzetno povoljna opcija i staje samo 33.990 dinara. Za nošenje, imamo širok izbor torbi i rančeva od kojih bismo preporučili torbu National Geographic W2160 ili ranac Lowepro Fastpack BP150 AW II.

  Predlog fotoaparata za profesionalce

  Na kraju, kao najbolja preporuka za kupovinu fotoaparata za profesionalce u ovom momentu, naša predlog je NIKON D750 sa objektivom 24-120mm f/4. Popust na ovaj set iznosi čak 36.000 dinara pa je to nesumnjivo sjajna prilika da se uđe u svet profesionalnog fotografisanja. Ukoliko uz NIKON D750 želite da imate i neki teleobjektiv, najpopularnija i najpovoljnija varijanta je SIGMA 70-200mm f/2.8 EX DG HSM koja sada košta svega 104.990 dinara. Da biste kompletirali sve što vam treba za radni dan, predlažemo vam i moćni blic Metz 52 AF-1 TTL sa osvetljenim displejom osetljivim na dodir kao i Panasonic BQC55 punjač sa kvalitetnim Eneloop pro baterijama. Na kraju, za nošenje sve te opreme i štošta drugo, preporučujemo ranac Lowepro Whistler BP350 AW.

  .

 • Tether Tools proizvodi u Srbiji

  Danas vam predstavljamo Tether tools, novi brend u našoj ponudi. Najpre, par reči o samom procesu teterovanja. Ukratko, tetering vam omogućava da povežete vaš fotoaparat sa računarom i da gotovo trenutno na velikom ekranu gledate fotografije koje ste napravili. Proces je jednostavan i sadrži tri koraka: povezivanje DSLR fotoaparata sa računarom, start teterovanog fotografisanja u programu kao što je Adobe Lightroom i konačno, podešavanje različitih parametara koje program za obradu nudi.  Da bi taj process bio savršeno uspešan, tu su Tether tools proizvodi. Tether tools vam pomaže da fotografije koje ste napravili teterovanim procesom direktno sačuvate na hard drajvu vašeg računara, u folderu po vašem izboru. Softver za teterovanje onda prikazuje fotografije na velikom ekranu računara ili tableta, te ih možete jasnije videti u odnosu na ekran samog fotoaparata.

  Uz pomoć Tether tools proizvoda moći ćete  da dođete do savršene fotografije iz manjeg broja pokušaja. Gledanje fotografija na većem ekranu je odličan način da vi ili vaš klijent uočite greške kod fokusa, osvetljenja, poziranja ili kompozicije. Na taj način ćete uštedeti vreme u obradi fotografija i vaš klijent će moći trenutno da prepozna fotografiju kakva mu se sviđa.

  Zašto da koristite Tether tools:

  1. Gledanje fotografija na velikom ekranu dok fotografišete
  2. Trenutni pregled fotografija u punoj rezoluciji
  3. Provera fokusa, osvetljenja, kompozicije, itd.
  4. Lakše i brže prilagođavanje osvetljenja i podešavanje parametara fotoaparata
  5. Kontrola parametara fotoaparata i daljinsko okidanje sa povezanog uređaja
  6. Deljenje fotografija sa lica mesta
  7. Efikasnija saradnja sa asistentima, stilistima i modelima
  8. Deljenje fotografija na više uređaja
  9. Čuvanje kopija fotografija na hard drajvu u toku samog fotografisanja
  10. Trenutni prenos fotografija sa laptopa na desktop računar
  11. Smanjenje mogućnosti da se fotografija izgubi

  Šta vam treba za početak?

  1. Fotoaparat koji podržava
  instant  transfer  fotografija

  Proverite u uputstvu fotoaparata da li podržava tetering i ako je tako,
  koji tip fotografija se može prenositi – JPEG, RAW ili oba tipa. Potražite
  fraze u meniju poput: Direct Image Transfer Instant Image Transfer kao i bilo
  kakve reči koje spominju tethering.

  2. Kompatibilan Tether tools kabl da povežete fotoaparat sa računarom

  TetherPro USB kablovi (pogledajte ponudu OVDE ) su konstruisani po najvišim USB specifikacijama i sadrže u sebi najnovija tehnološka dostignuća koja obezbeđuju pouzdan, ravnomeran i brz transfer fotografija.

  3. Adekvatan kompjuterski
  softver za prijem fotografija koje šaljete

  To može biti na primer Adobe Lightroom ili Canon EOS Utility 3, kao  mnogi drugi programi koji u jednom pakovanju
  sadrže sve što vam treba za postprodukcijsku obradu fotografija.

  Opciono možete koristiti i prenosni sto za držanje laptopa kao što je Tether tools Aero Table kao i Tether tools JerkStopper koji sprečava da se USB kabl izvuče iz fotoaparata.

5 artikal(a)